Arbeider-Avisen i Trondheim har etter invasjonen publisert klare politiske meninger som okkupantene ikke liker. Redaktør Harald Langhelle har stadig tatt sjanser og skrev i dag denne underfundige og anonymt plasserte notisen: «!!!! Vi har tenkt å øke linjeavstanden i bladet, slik at det skal bli lettere å lese mellom linjene». Tyskerne reagerer og stanser avisen, foreløpig for seks dager. (30.08.1940)
Ved kongelig resolusjon blir det ved Generalkonsulatet i New York opprettet et eksternt kontor til Det Norske Innskudds- og Trekkontoret for Sjøfolk i London. Kontoret skal ha ansvaret for å motta innskudd og sørge for innbetaling av trekk i lønn for norske sjøfolk og hvalfangere fra den delen av flåten som blir administrert fra Nortraships avdeling i New York. Blant obligatoriske trekk i lønn for sjøfolkene er familietrekk, skattetrekk og trekk til Sjømennenes hjelpefond for Norge. Disse kontorene sørger for at sjøfolkenes pårørende hjemme i Norge får utbetalt penger. (30.08.1940)
Avisen Fremtiden blir stoppet. Et firespalters oppslag 23. august formidlet følgende: «Arbeiderungdommen om den politiske situasjon: Et Quislingstyre ville være en ydmykelse av det norske folk». Dagens leder, med tittelen «Demokratiet kan handle», får begeret til å renne over for tyskerne. Redaktør Henry Karlsen blir arrestert og fengslet. (Bildet: Redaktør Karlsen blir ført inn i egne lokaler av fienden. Foto: Finn Pettersens arkiv.)
(30.08.1940)
Den tyske ubåten U-32 senker tre skip i en konvoi utenfor Skottland, blant dem det norske skipet M/S Norne. Besetningen løper til livbåtene, men Norne går ned mens alle på dekk blir dratt ned med dragsuget. Bare 11 av 17 mann kommer opp igjen og blir reddet av et britisk fartøy. (30.08.1940)
I London utkommer første utgave av Norsk Tidend, som utgis av Utenriksdepartementets pressekontor. Avisen skal komme ut to ganger i uka resten av krigen og har en rekke kjente skrivende nordmenn i utlandet som medarbeidere. Mange eksemplarer vil etter hvert finne veien til det okkuperte Norge. (30.08.1940)