Luftwaffe begynner den største offensiven under slaget om Storbritannia. 800 tyske bombefly og 1200 jagerfly fra flyplasser i Danmark, Norge og Frankrike angriper mål i Sør- og Midt-England. Dagens tokt teller 1786 i antall. (15.08.1940)
Bernhard Håvardsholm er tilbake i Norge etter å ha besøkt kongen i London. Nå har han fått i oppdrag av general Fleischer å samle militære opplysninger over mesteparten av Sør-Norge. (15.08.1940)
Tyskerne foreslår landskamp i fotball mot Norge. Norske idrettsledere avviser forslaget og viser til et vedtak i 1939 om at underavdelingene ikke skal arrangere internasjonale konkurranser. (15.08.1940)
De fleste skoler har åpnet igjen. Mange steder har det ikke vært undervisning siden 8. april. I Kristiansand åpnet skolene allerede 12. august. En del skoler er frigitt, men noen er fortsatt beslaglagt av tyskerne. (15.08.1940)
Martin Linge blir utnevnt til «norsk liaisonoffiser til War Office», under UDs budsjett. Han reiser straks til Aberdeen for å få tre unge norske Nordsjø-rømlinger ut av interneringen i det lokale fengselet, og deretter begynner han organiseringen av det som skal bli kalt Norwegian Independent Company no. 1 (NORIC). (15.08.1940)
Ishavsskuta Furenak, tilhørende Elling Aarseths rederi, går fra kai i Ålesund med kurs for Grønland. Ombord er tilsynelatende en ishavs- og Grønland-ekspedisjon. I realiteten er dette en ren tysk ekspedisjon som vil etablere en værvarslingsstasjon på Grønland. Ombord i båten er kasser med våpen og radioutstyr. Dette utstyret ble lastet ombord i båten uten at Tollvesenet fikk undersøke det. Etter at båten ankommer Grønland, blir den oppdaget av det norske oppsynsskipet Fridtjof Nansen, som arresterer deltakerne og fører dem til England. (15.08.1940)
Fungerende formann i AP Einar Gerhardsen, som hjalp til med gulltransporten, overtar som ordfører i Oslo etter Trygve Nilsen. (15.08.1940)