Joachim Rønneberg er sammen med Birger Strømsheim og Olav Aarsæther sluppet i fallskjerm over Tafjordfjellene. Der skal de oppholde seg frem til de får ordre fra London om å starte sabotasje mot Raumabanen mellom Dombås og Åndalsnes (Operasjon Fieldfare). Planleggingen startet allerede i oktober. Gruppen blir værende i fjellene i nesten ett år. Først ligger de i telt, så benytter de flere eksisterende hytter før de snekrer sin egen hytte: Fieldfare-hytta. (31.03.1944)
Eksilregjeringen i London har innbudt rundt 30 fremtredende personer, deriblant en del stortingsmenn, til en serie av regjeringskonferanser som skal vare i seks dager. Formålet med dette «Lilletinget» er at regjeringen får lagt frem en del saker som enten allerede er avgjort eller som er under arbeid i regjeringen, slik at man kan utveksle meninger om dem. Det skal ikke nødvendigvis treffes beslutninger, og det er anledning til å fremme forslag. Hver sak blir fulgt av en debatt, og avslutningsvis blir det konkludert med at konferansen er vellykket. (31.03.1944)
Operasjon Apparatus: Ubåten Ula har lykkes i å landsette både agenter og materiell i Kvalviken på Senja. Alt ble fraktet i land på gummiflåter i løpet av en times tid. (30.03.1944)
Nils Jørgen Fuglesang, som rømte fra krigsfangeleiren Stalag III den 23. mars, blir innhentet av tyskerne og henrettet sammen med Halldor Espelid, James Catanach og Arnold Christensen, som også rømte. (29.03.1944)
Det meldes at malerpensler ikke lenger kan selges til private forbrukere. Disse skal være forbeholdt forretninger, verksteder m.v. samt den tyske krigsmakt. Dessuten er det strengt forbudt å bruke maling eller trematerialer til reparasjon og vedlikehold av hus uten myndighetenes tillatelse. Etter fire års okkupasjon, er mange hus og leiligheter sterkt nedslitt. Noen er direkte helsefarlige, og verst er det i byene. Det er ytterst vanskelig å få tillatelse til reparasjoner og vedlikehold. (29.03.1944)
Det kommer ny episode av Norsk filmrevy. Det handler blant annet om kurs i verneidrett for NS Ungdomsfylking, de falnes dag på Ekeberg og kamper i Sørvest-Russland. https://tv.nrk.no/serie/filmavisen/1944/FMAA44001244/avspiller (27.03.1944)
På anmodning fra Milorg får Arvid Mindolf Lund og Karl Johan Nikolaisen fra Osvald-gruppen i oppdrag å kidnappe angiveren Oskar Strømstad. Aksjonen mislykkes idet de står ansikt til ansikt med tre tyske soldater på torvet på Raufoss: Lund skyter og dreper en tysker. Etterpå rømmer han og utløser en arrestasjonsbølge mot 37 personer. Lunde overlever, mens Nikolaisen kort tid etterpå blir skutt under fluktforsøk. På bildet er tyskerne samlet rundt den drepte medsoldaten på torvet på Raufoss. (27.03.1944)
Myndighetene har satt i gang en bred pressekampanje mot svarthandlerne. I store oppslag oppfordres folk til å melde fra til politiet straks de får kjennskap til slike ting. «Svarthandleren er rotten som gnager på samfunnet. For ussel vinnings skyld stjeler han av de forsyninger som skulle fordeles på alle. Meld ham til nærmeste politimyndighet», heter det i ett av oppslagene. (26.03.1944)
For første gang er alle NS-lagførere fra Møre og Romsdal samlet til møte i Ålesund. Thor Taraldsen leder møtet. (26.03.1944)
BAKGRUNN: Surrogater – erstatningsmidler – er en vesentlig del av krigens hverdag. Det blir lagt for dagen en utrolig oppfinnsomhet når det gjelder å lage – og markedsføre – slike produkter. Ikke sjelden dreier det seg om rene forfalskninger, der matvarer viser seg å inneholde andre ingredienser enn det som blir oppgitt i reklamen. Ett eksempel er runde, ananasliknende skiver med hull i midten, som viser seg å bestå av ekte norsk kålrot lagt i en saus av vann, søtstoff og ananas-essens. Andre eksempler: Bakverk blir farget gult for å gi folk inntrykk av at det inneholder egg. Tre «eggepulver» inneholder bare gulfarget stivelse. En smørerstatning som inneholder seks istedenfor 80 prosent fett, består av margarin, slemmet opp i melk og stivelsesklister. «Kaffe Spar»-tabletter inneholder natron og svært lite annet. Te-erstatninger inneholder tørkede blader, fruktskall, mose og barnåler. Dessuten blir tyttebærlyng, mose, humle og mye annet puttet i snadden for å drøye på de snaue tobakkrasjonene. I lokaler hvor folk røyker, lukter det gjerne skogbrann lang vei.
DS Nordnorge passerer Stadlandet når skipet blir rammet av en voldsom eksplosjon. Skipet er på vei fra reparasjoner i Fredrikstad til å settes inn i rute på strekningen Trondheim – Narvik. Det er tretten manns besetning om bord, og det tar bare sekunder fra eksplosjonen før skipet begynner å synke. Bare to mann overlever, og bare én av de omkomne blir funnet. Det er først uklart om skipet har gått på en mine eller har blitt senket av en ubåt, men senere viser det seg at det var den britiske ubåten HMS Satyr som avfyrte torpedoer. (24.03.1944)
Flyger Nils Jørgen Fuglesang, som i 1943 styrtet med et jagerfly i Nederland og havnet i tysk fangenskap i krigsfangeleiren Stalag III i Schlesien, rømmer sammen med 80 andre personer gjennom en tunnel som er gravd ut under minefelt og piggtrådgjerder. Fangeleiren er tungt bevoktet, så flukten blir derfor et nederlag for Hitler, som beordrer omfattende forfølgelse og skyting av krigsfangene. (23.03.1944)
Hurtigruteskipet Ryfylke er angrepet av fly og satt på grunn utenfor Vestlandet. Mannskapet på 25 blir berget. (22.03.1944)
Ruteskipet DS Narvik, på vei langs Helgelandskysten med stykkgodslast, ni passasjerer og en besetning på 16, blir angrepet av en ubåt. Elleve mennesker blir drept av splinter, mens overlevende klamrer seg fast mens skipet velter. I alt omkommer 17 personer. (22.03.1944)
Falske politifolk dukker stadig opp i landet. Disse lopper ofte privatpersoner for lommebok og penger. Politipresidenten i Oslo advarer i avisene mot falske politifolk og ber folk være behjelpelige med å knipe dem. (17.03.1944)
Gruppesjef og avsnittssjef i Milorg, Gunnar Onshuus, blir arrestert og senere skutt på Trandum. (16.03.1944)
Bardufoss fangeleir har blitt opprettet som en underleir av Grini fangeleir. Her skal opptil 800 fanger arbeide med å utvide rullebaner og taksebaner til flystasjonen på Bardufoss. (16.03.1944)
Difteri herjer mange steder i landet. I Gransherad er det innført totalt møte- og reiseforbud etter at det er inntruffet to dødsfall. I Stavanger er det innført tvungen vaksinering. Også Haugesund-distriktet er hjemsøkt. (16.03.1944)
Det meldes om at alle fjellhytter tilhørende Den Norske Turistforening vil være stengt i påsken. Det har også kommet forbud mot all ekstra påskekjøring med bil eller andre transportmidler. Påsketurer til grensesone øst er forbudt for folk uten grenseboerbevis. Dette gjelder også folk som har hytte i området. (16.03.1944)
Roar Stub Andersen, som er aktiv i Osvald-gruppen, leder et ran av Aker Sparebank på Holtet i Oslo. Andersen gir bankfunksjonæren et beroligende stoff, mens Reidar Øen tømmer hvelvet for 12 000 kroner. Gunnar Arnfelt Knudsen holder vakt utenfor og forteller kunder som dukker opp at banken er stengt. På retretten tar Øen med seg pengene på trikken, mens de to andre stikker av i en bil. I ettertid uttaler Andersen:
(15.03.1944) #Okkupasjonen