Antallet syke fanger i leiren i Beisfjord har økt dramatisk fra 87 syke 5. juli til 310 syke i dag. Utpå kvelden lyder skuddsalver i fangeleiren. Flere grupper av fanger er ført bort til en stor grav og blir skutt. Noen fanger barrikaderer seg i den ene sykebrakken og vil ikke komme ut. SS tenner på brakken som brenner ned med de syke inni. De som hopper ut av vinduene blir skutt. Til sammen 287 fanger blir drept i løpet av natten. Handlingene utføres på direkte ordre fra Terboven, som besøkte leiren for to dager siden. Påskuddet er at en tyfusepidemi ikke skal smitte til tyske militære og lokalbefolkningen. Hendelsen går senere under navnet Beisfjordmassakren og viser seg å være det største massedrapet i Norge under krigen. Resten av fangene, 588 tilsynelatende friske, sendes til karantene i en leir på Bjørnefjell/Øvre Jernvann. (17.07.1942)
MT Aramis av Flekkefjord blir angrepet og senket av den tyske hjelpekrysseren Michel på reise fra Cape Town til Trinidad. Kaptein Sigurd Johan Knudsen og sjømann Einar Oliver Ulgren omkommer i tillegg til 18 besetningsmedlemmer med andre nasjonaliteter. 23 overlevende blir tatt til fange. (17.07.1942)
En rekke ålesundsungdommer som er tvangsutskrevet til veiarbeid i Narvik-Bjørnefjellområdet har avreise nordover. Folk møter opp i store mengder på Skansekaia for å vinke farvel. Alle ungdommene kommer hjem i løpet av november. (17.07.1942)
Vidkun Quisling overtar skjøtet til Bleikeråsen 215 på Leangkollen i Asker. Her skal det bygges en hytte som skal kalles «Ørneredet» etter tysk forbilde. Det er eieren av Bleiker gård, Bjørn Mortensen, som er selger. Han er også sjef for Hirden i Asker. Hytta blir imidlertid lite brukt under krigen, ettersom den ikke rekker å bli ferdigstilt og sikret. Arkitekt er Wilhelm K. Essendrop, som også har ansvaret for ombyggingen av Villa Grande på Bygdøy til Quislings førerbolig «Gimle». (17.07.1942)